Schrijf-je-loopbaan1_0-2

Schrijven voor je droombaan

Voor Werkblad Magazine interview ik mensen die bezig zijn met werk vinden. Of hier over schrijven, zoals in het geval van Marianne Panneman. Zij gelooft in het schrijven je loopbaan. Ik geloof in het schrijven als droombaan. Het werd een boeiend gesprek.

Marianne Panneman is loopbaancoach. Ze is enthousiast over schrijven als manier om jezelf te leren kennen. Daarom schreef ze het boek Schrijf je Loopbaan: schrijf jezelf naar meer plezier en voldoening in werk en leven. ‘ Door je gedachten op te schrijven gaan ze van je hoofd naar papier en worden ze concreet.’ Marianne deelt 5 tips uit haar boek:

Tip 1: Waar word jij blij van?

‘Ga bij het vinden van werk uit van wat jij wilt. Stel jezelf de vraag: waar word ik blij van? Door alleen maar te kijken naar vacatures, maak je je eigen wensen minder belangrijk. Stel jezelf eerst de vraag: wat vind ik belangrijk in mijn leven? Schrijf dit voor jezelf op. Je hoeft helemaal niet goed te kunnen schrijven. Let niet op taalfouten. En je hoeft ook geen uren te schrijven. Tien minuten is meer dan genoeg voor een eerste keer. Daarna kun je kijken of je dit wilt uitbouwen.’

Tip 2: Waar ben je goed in?

‘Stel jezelf dan de vraag: wat heb ik te bieden, waar ben ik goed in? Als je dit moeilijk vindt, vraag het dan aan mensen uit je omgeving. Waar vinden ze dat jij goed in bent? Wellicht noemen ze wel dingen waar je zelf nog niet aan dacht.’

Tip 3: Durf te dromen

‘Schrijf nu je interesses en dromen op. Dat mag van alles zijn. Vind je het leuk om met mensen te werken? Of wil je juist graag iets met dieren of machines? Wat zou je gaan doen als je de staatsloterij wint? Zo kun je langzaam bij het werk komen dat je graag wilt doen.’

Tip 4: Stel doelen

‘Doelen stellen is best lastig. Maar welk resultaat laat zien dat jij je droom hebt bereikt? Als je voor jezelf wilt beginnen, is dat misschien de inschrijving bij de Kamer van Koophandel of een gesprek met een zelfstandigheidsadviseur. Bij een opleiding is dat je eerste les. Je doel krijgt op die manier handen en voeten. En jij kunt op weg!’

Tip 5: Zet de eerste stap

‘Door te schrijven zet je je gedachten in beweging. Nu is het tijd voor de eerste stap. Wat ga je als eerste doen om bij jouw doel te komen? Dat kan iets heel kleins zijn. Een telefoontje met iemand die het werk doet dat jij interessant vindt. Een brochure bestellen van een opleiding die je wilt gaan volgen. En kijk: dit is jouw route naar werk.’