34453831_10215567997010359_1793122672549298176_n-2

Platenzaken in Maastricht: een wereld op zich

De opdracht: maak een artikel over platenzaken in Maastricht. Toegevoegde opdracht van mezelf: probeer dit nou eens te doen ZONDER dat je weer iets koopt. Missie geslaagd. Maar ik ga wel nog eens terug. Want man, wat zijn dat snoepjeswinkels!

Plaatjes draaien

Ouderwets plaatjes draaien is al enkele jaren helemaal terug van weggeweest. Ook in Maastricht is de platenspeler inmiddels van zolder gehaald of een nieuwe versie aangeschaft. Hoe zit het met de platenzaken in onze stad? We spraken twee eigenaren. Achter de winkels met rijen LP’s gaat namelijk een hele wereld schuil.

Platenoase

Aan de Boschstraat ligt Plata Morgana. Een oase van pannenkoekplantjes, een onderuit-zak-bank en natuurlijk langspeelplaten. Eigenaar Ben Gillissen zet een cappuccino voor een van zijn klanten, die ondertussen in de platenbakken neust. “We richten ons voornamelijk op elektronische muziek, maar we doen meer. Tijdens de in-store-sessies treden dj’s op en zijn ze via de livestream op onze Facebook-pagina te volgen. We verkopen sinds kort ook plantjes van Wonderwoud, serveren koffie en verkopen herenkleding.”

Rauwe randjes in Maastricht

Ben is al vanaf 2002 bezig met elektronische muziek, ging naar feestjes, organiseerde raves. Een platenzaak specifiek voor dit genre was er nog niet in Maastricht. Inmiddels is hij een echte kenner en sinds eind 2016 eigenaar van de platenzaak in het Sphinx-kwartier. Achter hem staat een groep toegewijde vrienden. “Zonder hen had ik dit niet kunnen doen. We richten ons qua muziek op een niche, daarom doen we er nog van alles naast. Zo zorgen we voor ontmoeting en verbinden we mensen met elkaar. Er zijn al verschillende samenwerkingen ontstaan. Dat sociaal-maatschappelijke aspect vind ik ook erg belangrijk.” Is Plata Morgana een plek voor subculturen? “Ja, absoluut. Dat miste ik nog hier en je ziet dat deze groep mensen steeds groter wordt. Maastricht is een mooie stad met genoeg potentiele rauwe randjes. Mensen die bij ons komen zoeken een beetje die sfeer.”

Versie 2De grote (en kleine) namen

Aan de andere ‘minder rafelige’ kant van de Maas, in de Rechtstraat, zit platenzaak Kinsum van Dave Reumers. Aan de wand hangen platen van AC/DC, Johnny Cash en Kiss. “Zelf hou ik vooral van metal en hardcore, maar als ik dat alleen zou verkopen, red ik het niet. Platen van grote namen zoals Bowie, Marley en de Stones gaan erg goed. Daardoor kan ik ook die minder bekende bands blijven aanbieden.” De diversiteit in muziek ziet Dave terug in zijn publiek. “Hier komen mensen die hun oude platen van vroeger ooit hebben weggedaan en ze nu weer willen gaan luisteren. Maar ook jonge meiden van 12, 13 jaar die Nirvana op vinyl willen hebben. Van elektronische muziek weet ik niets af. Die mensen verwijs ik altijd naar Plata Morgana.”

Een oudere dame komt binnen met plastic tassen vol met platen. Zappa, The Shadows, Fleetwood Mac. Vijf jaar geleden is haar man overleden en nu is de tijd aangebroken om zijn collectie weg te doen. Dit is bij Dave in goede handen: een gevarieerde verzameling die hij graag overneemt. Naast tweedehands platen verkoopt hij ook nieuw vinyl, cd’s en singles.

Voorbij de hype

De revival van platen komt volgens Dave door onze hang naar nostalgie. Of het nu om oud speelgoed gaat, auto’s of vinyl. “En mensen zijn verzamelaars. Downloads kun je niet echt verzamelen, LP’s wel. Vroeger had je wel acht platenzaken in Maastricht. Die tijd is voorbij, maar ik ben blij dat het nu weer meer leeft bij mensen.” Voor Dave zelf is het echter geen hype. Hij struinde al als achtjarige platenzaken af. In 2014 waagde hij dan eindelijk de sprong in het diepe en begon een eigen zaak. “Dit is voor mij een droom die uitkomt. Ik ben begonnen met vier bakken met LP’s. De dag voordat we open gingen kreeg ik nog een geweldige partij aangeboden. In perfecte staat en veel waard. Zo hebben we een goede start gehad. Door de jaren heen heb ik wel een oog en oor gekregen voor de waarde van platen. Ik ben blij met de stap die ik gezet heb. Wat mij betreft blijf ik dit tot mijn tachtigste doen!”