foto-5-768x432

Boekenkerk Dominicanen krijgt kraaiennest

Schrijven over mijn favoriete boekhandel. Dat is toch wel een cadeau voor deze boekenwurm.

Nieuwe vloer

Er is de afgelopen maand flink geklust bij Boekhandel Dominicanen. In de linkerbeuk van de boekenkerk komt namelijk een nieuwe vloer. De authentieke elementen worden niet aangetast. “We koesteren juist onze prachtige gewelven en pilaren dus die zetten we zo nog eens extra in de kijker”, zegt Ton Harmes, trotse directeur van ‘de mooiste boekenzaak van de wereld’ (aldus o.a. The Guardian in 2008).  

Ingewijd

Via de ‘luie’ trap komen bezoekers vanaf aanstaande dinsdag 3 juli op de nieuwe muziekvloer. “In 2015 las ik dat Paul Smeets uit Heerlen stopte met de verkoop van CD’s en LP’s. Ik ben met hem in gesprek gegaan en we hebben toen niet alleen zijn collectie overgenomen, maar ook de kennis en passie die hij heeft over met name klassieke muziek. Als boekhandel hebben we veel expertise in huis. Als we een collectie overnemen, willen we ook de mensen hebben die er alles over weten. Twee medewerkers zijn daarom nu helemaal ingewijd in de muziekcollectie. En we hadden extra ruimte nodig. Die hebben we op deze manier gecreëerd.”

Preekstoel

De nieuwe vloer heeft ook een gedeelte dat uitsteekt. Een soort kansel. “We hebben het bewust geen preekstoel genoemd, maar kraaiennest. Het midden heet immers het schip van de kerk, vanwege de vorm van het dak. Juist die twist van een kraaiennest in een kerk vonden we erg leuk.” Vooral de fotograferende toeristen zullen blij zijn met dit plekje en het prachtige uitzicht. “Ja, ik zag regelmatig mensen met uitgestrekte armen proberen om een foto te maken. Zij kunnen nu gemakkelijker het perfecte plaatje schieten.”

Hemels

Hoe verklaart Ton het bezoek van met name zoveel Aziatische toeristen? “Het artikel van de Guardian is destijds in het Chinees en Japans vertaald als ‘hemelse boekhandel’. In die landen is het gebruikelijk dat je een dergelijke plek bezoekt. Als een soort pelgrimage. Ze begroeten de kerk ook als ze binnen komen. Tegelijkertijd is het een prettige plek. Ik hoor wel eens van mensen dat ze geregeld langs komen. Niet om iets te kopen, maar gewoon om hier eventjes te zijn.”

Thomas van dichtbij

De nieuwe vloer zorgt voor nieuwe inzichten. “Hij zit precies tussen de hoogte van de twee andere verdiepingen aan de overkant. Hierdoor kijk je weer op een hele andere manier naar het gebouw. Maar je kunt zo ook de wandschildering van Thomas van Aquino beter zien. En met de verlichting zetten we de gewelven nog eens extra in de spotlight.” In tegenstelling tot de boekenflat is de nieuwe vloer grijs van kleur. “We wilden niet nog een eyecatcher. Daarom hebben we gekozen voor een kleur die past bij de pilaren en daardoor minder opvalt. De kracht van deze Gotische kerk zit ‘m in het licht en de ruimte. Die ruimtelijke werking willen we behouden, zonder de mens uit het oog te verliezen.”

Geschenk

Als je de mooiste boekenzaak bent ter wereld, kan het niet nóg beter worden. “Nou, we doen ons uiterste best om de mooiste te blijven en denken constant na over verbeteringen. Kunst zet je tot nadenken. Dat willen wij ook blijven doen. Met de boeken, maar ook zeker met het gebouw. Dat is immers een geschenk van meer dan 700 jaar oud.”