project

Project | Tapijn

Schrijven voor een project vind ik ge-wel-dig! Als voormalig projectmiepie ben ik erg fan van het concept ‘een-klus-met-een-kop-en-een-staart’. Hierover schrijven is voor mij helemaal het summum. Tapijn is zo’n topproject. 

Wat is Tapijn?

Eigenlijk moet je vragen: wie was Tapijn? Hij was een belangrijke ingenieur in het leger ten tijde van het Maastrichts Beleg (1579). Geen zorgen, ik moest dit ook opzoeken. Deze hoge pief heeft het in ieder geval goed gedaan, want Maastricht is niet meer belegd (belegen? belegerd?) en de Tapijnkazerne in Maastricht is naar hem vernoemd. Hoera voor Sebastiaan!

En toen?

De Tapijnkazerne is inmiddels niet meer in gebruik als defensiegebouw. Dus het stond jarenlang leeg. In plaats van alles met de grond gelijk te maken en er fantasieloze blokken nieuwbouw te zetten, heeft de gemeente besloten de meeste onderdelen van de Tapijnkazerne te behouden. Hoera voor Maastricht!

drankje in de mess

Nu zit de Universiteit Maastricht er. Hebben creatieve ondernemers het Werkgebouw als atelier tot hun beschikking. Kun je er schommelen, tuinieren en ook een hapje eten. Hoera voor mij!
Een gedeelte van het gebied wordt ondertussen flink verbouwd. Wat te doen met de openbare ruimte?

project-schrijver

Kijk, en hier komt Project Tapijn om de hoek kijken. Het idee? Laten we goed nadenken over welke bestemming die ruimte krijgt. Laten we mensen uit de stad betrekken. Laten we experimenteren, uitproberen en goed beslagen ten ijs komen. MaastrichtLAB begeleidt dit project en wie haakt aan als Tapijn-schrijver? Moi!

Wat doe je dan?

Van de verschillende brainstormsessies maak ik leesbare artikels voor diverse media en zorg ik voor de nodige projectverslaglegging. Er zijn inspiratietrips, waar ik over mag schrijven, zodat nog meer mensen geïnspireerd worden. En in maart worden de Tapijn-pitches gehouden: korte presentaties van mensen met ideeën voor Tapijn. Hier mag natuurlijk ook over geschreven worden.

Hou de website van MaastrichtLAB in de gaten voor de vorderingen van dit project!

Foto: Gerlach Delissen Photography