borstkanker

Interview | Verwenavond met een serieus tintje

Borstkanker is een heftig thema. De organisatie van de Borstkankeravond in het MUMU+ maakt er wel een bijzonder event van. Komende vrijdag loopt Ine Deckers bijvoorbeeld trots over de catwalk. Niet bij een gewone modeshow, maar tijdens de borstkankeravond van het Maastricht UMC+. “Als je hoort dat je borstkanker hebt, zakt de grond onder je voeten vandaan. Het is een zware periode. Maar tijdens deze avond wil ik laten zien: hier ben ik!”

Eerder succes

“In 2014 organiseerden we voor de laatste keer een modeshow met modellen die met borstkanker te maken hadden gehad”, vertelt Suzanne Dinjens-Hupkens, een van de organisatoren. “Dat was een enorm succes. Er waren zo’n 250 mensen!” Ook toen liep Ine mee. “Dat was voor mij echt een overwinning. Ik vertrouwde door mijn ziekte mijn lichaam niet meer. Je wordt elke dag wakker met de littekens, letterlijk en figuurlijk. Toen ik applaus kreeg tijdens de modeshow, was dat geweldig.”

Voeding

Oktober is borstkankermaand. Daarom willen de twee arts-onderzoekers, Marissa Vane en Briete Goorts, een vergelijkbare avond organiseren als aftrap van deze maand. Marissa: “We zijn een academisch ziekenhuis met een speciale focus op een gezonde leefstijl. Naast de modeshow willen we dus ook informatie over dit thema bieden. We zien dat het onderwerp voeding tegenwoordig heel erg speelt. Vrouwen hebben veel vragen. Daarom zijn er lezingen over hoe gezonde voeding ook lekker en leuk kan zijn. Maar je kunt ook proeven, want er zijn gezonde hapjes van FoodforCare.

borstkankerHelpende handen

“De vorige keer waren er zoveel mensen, dat we nu een grotere locatie nodig hebben”, zegt Briete. “Het MECC stelt hun restaurant MECC@Tabble kosteloos ter beschikking. Mensen reageren allemaal zo enthousiast. Standhouders werken belangeloos mee, winkels bieden gratis spullen aan voor de goodiebag. Zonder sponsors en vrijwilligers konden we deze avond niet gratis aanbieden.”

Heidi Klum

In voorbereiding naar de avond oefenen de 15 modellen regelmatig onder leiding van Astrid Boetskens van Calbasa “Dan wordt er ook flink gekakeld, het is heel gezellig”, lacht Ine. “Ik vind het zo fijn dat we allemaal geen professionele modellen zijn. Het is geen glamour, maar wel stijlvol.” Over een catwalk lopen voor meer dan 250 mensen. Is Ine niet zenuwachtig vooraf? “Oh jawel, we zijn allemaal nerveus. Maar ja, Heidi Klum is ook weleens gevallen. En je ziet de mensen niet echt goed zitten, dat scheelt.”

Binnen en buiten

Voor Ine is de avond als thuiskomen. “Dat enthousiasme van iedereen is als een warme deken. En we zijn met dezelfde groep vrouwen als drie jaar geleden. Dat geeft een positief gevoel.” Met de modeshow wil Ine iets doen voor de vrouwen die nu middenin hun traject zitten. “Als je het nieuws krijgt dat je borstkanker hebt, denk je dat je de enige bent. Ik wil laten zien dat het leven weer verder gaat.” Briete reageert: “Ik vind het zo mooi om te zien dat de vrouwen al tijdens het oefenen echt stralen. We willen tijdens de borstkankeravond laten zien dat het zowel om de binnen- als de buitenkant gaat. Het is meer dan alleen een modeshow, maar die mooie buitenkant hoort er net zo goed bij.”

Dit artikel verscheen eerder op Thuis in Maastricht.