Gedeelde weelde: gedeelde waarden

gedeeldeSoms kun je als stadsreporter projecten een beetje op de voet blijven volgen. Zoals Gedeelde Weelde, de eerste coöperatieve levensmiddelenwinkel. Nu nog in oprichting. Alleen de locatie ontbreekt nog. Wordt vervolgd!

Gedeelde idealen

We schreven al eerder over Gedeelde Weelde, de eerste coöperatieve levensmiddelenwinkel in Maastricht. Een winkel waarbij consumenten, producenten en winkeliers samen het beleid bepalen. Hoe gaat het hier nu mee? En hebben ze al een locatie op het oog?

Inmiddels zijn er 55 leden. Christiane Gronenberg, een van de initiatiefnemers vertelt: “We zijn in gesprek met producenten en mensen die het leuk vinden om straks een aantal dagen in de winkel te staan. Tijdens onze eerste ledenbijeenkomst zag ik veel betrokken mensen die graag de volgende stap willen zetten. Bij Gedeelde Weelde gaat het om afstemming tussen winkelier, producent en consument. Zo ga je een langdurige relatie met elkaar aan en bouw je samen een gemeenschap op.”

Gedeelde Weelde is eigenlijk het eindresultaat van die gemeenschap. “Ik zie de winkel als een waterlelie” legt Christiane uit. “Onze waarden zijn de vruchtbare bodem. Van daaruit groeien de stengels langzaam naar boven. Boven water zie je de bloem. Dat is de winkel. Voor sommige mensen is die winkel voldoende. Ze komen hun boodschappen doen en gaan weer verder. Anderen komen de winkel binnen en raken geïnteresseerd in het idee erachter. Zij kunnen de diepte in duiken.”

Wat zijn dan die dieperliggende waarden? “Zorg voor de wereld, zorg voor de mens en eerlijk delen. We gaan er vanuit dat de leden deze onderstrepen, want dat kun je niet via een lijstje afvinken. Daarvoor moet je in gesprek gaan en blijven. Ik ben benieuwd hoe het straks gaat als we met veel meer zijn. Hoe communiceer je dan? En hoe betrekken we iedereen? Best spannend!”

En hoe staat het inmiddels met de locatie? “We spreken met enkele verhuurders, maar we moeten rekening houden met verschillende zaken. We willen goed bereikbaar zijn, er moet voldoende parkeergelegenheid zijn. En de huur moet ook betaalbaar zijn.” Maar Christiane is hoopvol: “Maastricht is hier klaar voor!”

Dit interview is te lezen op Thuis in Maastricht. Dit is het vorige artikel over Gedeelde Weelde.