Geld op je dak

dak met zonnepanelen in ItterenVoor Thuis in Maastricht en Duurzaam Maastricht schreef ik een tijdje terug dit artikel: “Zonnepanelen op je dak leggen hoort wat mij betreft gewoon bij het onderhoud van een gebouw” vertelt Joop Verhulst, voorzitter van De Dorpsraad van Itteren. Op 7 en 8 juli zijn op ‘De Aw Sjaol’ zonnepanelen gelegd. Goed voor het milieu én de portemonnee.

“De stookkosten waren onze grootste kostenpost. Zonnepanelen zijn dan een uitkomst. Je kunt je geld beter op het dak leggen, dan op de bank zetten! En we willen als stad toch energieneutraal worden. Dus we hebben vorig jaar een nieuwe verwarming aangeschaft en dubbele beglazing laten zetten.”

Blijven

Joop ziet ook een meerwaarde voor het gebouw: “Het is officieel geen monument, maar veel mensen hebben goede herinneringen aan ‘De Aw Sjaol’. Het zou zonde zijn als het tegen de vlakte moet. Door het gebouw goed te onderhouden, hopen we dat het nog lang mag blijven staan.”

De Dorpsraad, maar ook de andere inwoners van Itteren, zetten zich op meerdere manieren in voor het milieu. “Twee keer per week wordt hier het zwerfvuil langs de Maas opgeruimd door vrijwilligers. En een keer per jaar doen we dat met het hele dorp. We hebben bijenhotels en houden de vogels en het wild in de gaten.” Zo draagt iedereen een steentje bij.