“To the batpole!”

visual-3d_3_tekst_copperplate.jpgWat mag ik toch over bijzondere projecten schrijven! Deze keer over de Batpole.

Een huisje voor vleermuizen op een lange paal, zo kun je de Batpole het beste omschrijven. “Als er vleermuizen zitten in een gebouw dat tegen de vlakte moet of verbouwd wordt, mogen ze niet zomaar weggejaagd worden. Het is een beschermd diersoort. Door een Batpole te plaatsen krijgen de dieren een nieuw onderkomen. En kan de bouw doorgaan”, aldus ontwerper Robin van Hontem.

Samen met Daniel Meier en Janicke Kernland won Robin de eerste Made for Maastricht Design Award voor de Batpole. “We helpen niet alleen de projectontwikkelaar door te voorkomen dat de bouw wordt stilgelegd. Zo’n hoge paal valt heel erg op. Op die manier maken we mensen ook bewust van de aanwezigheid van vleermuizen in de stad. Ze horen er gewoon bij.”

De vleermuizen moeten wel van hun vertrouwde onderkomen naar de Batpole gelokt worden. “We zijn met een ecoloog aan het kijken hoe we dit het beste kunnen doen. Waarschijnlijk door ze te lokken met insecten.” De drie initiatiefnemers gaan graag in gesprek met geïnteresseerde bouwbedrijven.

Dit jaar zal de eerste Batpole geplaatst worden. Waar is nog niet bekend, maar het zal zeker opvallen.

Dit verhaal is terug te lezen op Thuis in Maastricht.