Bloggen over digital nomads

digital-nomadsVoor 100goededaden.nl blog ik regelmatig. Deze keer over digital nomaden:

Vanuit een hotelkamer in NYC check ik mijn werkmail. Als freelancer heb je veel vrijheid, maar ben je nooit ‘echt vrij’. Geen probleem, daar heb ik zelf voor gekozen. Ik kijk naast me. Natuurlijk, ook als je in loondienst bent, kun je vanaf je vakantieadres je werkmail bijhouden.

“Alleen de noodzakelijke dingen.” zegt mijn reisgenoot als hij merkt dat ik naar hem kijk. Het voelt toch een beetje als omgekeerd spijbelen. Maar hoe zou het ons vergaan als we digital nomads waren?

Je ziet ze steeds vaker: mensen die online werken en daardoor niet aan een kantoor zijn gebonden. Sterker nog: niet eens aan een stad, land of werelddeel. Daar waar hun laptop staat, is hun werkplek. Geen woonlasten, weinig vaste lasten. Het lijkt een nieuwe categorie ZZP’ers te worden: digitale nomaden.

Ideaal?
Als ik een rondje google zie ik met name artikels over deze groep zelfstandigen die onder de Thaise palmbomen met hun laptop aan een nieuwe opdracht werken. Wat lijkt me dat heerlijk! ’s Avonds skypen met je klant (die zit immers in een andere tijdzone), in de koele ochtend je offerte uitwerken en op het heetst van de dag in je hangmat rusten. Om vervolgens na vieren weer keihard aan het werk te gaan. Klinkt niet verkeerd, toch?
Het enige dat je nodig hebt is een goed werkende internetverbinding. Nou ja, en je moet een beroep hebben waarbij je louter digitaal kunt werken. Geen metselaar bijvoorbeeld.

Thuis
Het klinkt echt paradijselijk. En toch kleven er ook nadelen aan. Geen thuis hebben geeft vrijheid, maar als je je vrienden of familie in je thuisland wil zien, ben je altijd afhankelijk van logeerbedden of banken. Ligt beter dan die hangmat, maar wellicht zoek je toch ook een eigen plek. En als je lang weg bent van je thuis, kun je je een beetje ontheemd voelen. Daartegenover staat dat je natuurlijk overal vrienden kunt maken. Zo hoorde ik een digital nomad ooit zeggen: “Daar waar mijn vrienden zijn, daar is mijn thuis.”

Samen alleen
In veel landen zijn er genoeg co-working spaces, al dan niet vermomd als hippe koffiezaakjes. Hier kun je collega-digital-nomads tegenkomen en je ervaringen delen of gewoon even gezellig kletsen. De ervaring leert – zo lees ik op diverse fora – dat de meesten natuurlijk ook gewoon keihard met een klus bezig zijn. Want naast die palmboom, het mooie weer en de prachtige omgeving die je kunt verkennen, moet je ook gewoon werken.

Na de mailtjes begon ik aan het schrijven van deze blog. Ben ik toch een beetje een digital nomad. Part-time dan.